Reklama

Pieczeń z papryką

Soczysta i aromatyczna.

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz, osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki drobniutko pokrój, wymieszaj z chili i cebulą. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z musztardą. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Gotową pieczeń udekoruj.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy