Pieczeń z szynki
Aromatyczne pieczeń.
Składniki na 6 porcji:
- szynka myszka (ok. 1,2 kg),
- łyżka cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, po kilka goździków ziaren jałowca i ziela angielskiego,
- suszony majeranek,
- 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki czerwonego wina.
Przyrządzanie:
1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę.
2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. W trakcie mięso stopniowo polewać bulionem i winem.
3. Jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do brytfanki z mięsem na 5 min przed końcem pieczenia, oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos.