Pieczenie z rumianą skórką
Cienka chrupiąca warstewka na mięsie zawsze wygląda apetycznie i smakowicie pachnie. Jej uzyskanie nie wymaga wcale wielkiego zachodu. Oto nasze proste sposoby.

Schab nacierany grubą solą
Składniki
- 2 kg wieprzowego schabu ze skórką
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 suszonych liści laurowych
- gruba sól morska
- 4 gałązki tymianku
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg małych ziemniaków
- 8 małych marchewek
- olej do polania warzyw
- przyprawa ziołowa do pieczonych ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Ziarenka ziela i pieprzu wsyp do moździerza. Dodaj pokruszone listki laurowe. Przyprawy utrzyj na proszek. Cebulę obierz, pokrój na połówki albo w grube plastry. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami. 3. Przyprawione mięso posyp grubą solą - zwłaszcza skórkę. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem ułóż w brytfance. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz przez 85 minut w 180°C. 4. Ziemniaki i marchewki obierz. Dołóż cebulę, posyp przyprawą i skrop olejem. Wszystkie warzywa dodaj je mięsa w połowie pieczenia. Podawaj razem z pieczenią.

Karkówka po azjatycku
Składniki
- 2 kg karkówki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szkl. soku z ananasów (zalewa z puszki lub sok świeżo wyciskany)
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- sól
- chili w proszku
- sos sojowy
- mielony anyż
1. Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą. Cukier wymieszaj z sokiem z ananasów, przecierem pomidorowym i octem. Przypraw chili, anyżem oraz odrobiną sosu sojowego.
2. Mięso posmaruj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij, marynatę zachowaj. Karkówkę włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy posmaruj pozostałą marynatą.
3. Podawaj np. z piure z selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów.

Szynka glazurowana
Składniki
- 2 kg surowej szynki ze skórą
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki marmolady morelowej
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki. Posyp nimi mięso. W brytfance rozgrzej smalec. Szybko obsmaż na nim mięso. Następnie wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 1 godz. i 45 minut. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. W trakcie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki.
2. Miód wymieszaj z olejem, marmoladą i sosem sojowym. Posmaruj szynkę i piecz 15 minut.
3. Gotową szynkę podawaj np. z francuskimi kluseczkami: utrzyj 3 łyżki masła z 3 żółtkami. Dodaj 4 łyżki mąki i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj. Nabieraj łyżką ciasto, kładź na posolony wrzątek. Gotuj, aż kluseczki wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Filet w ziołach i karmelu
Składniki
- 1 i 1/2 kg fileta z indyka
- 1 cytryna
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 6-8 goździków
- 1 szkl. białego wina
- sól l pieprz
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz. Połowę pokrój w plasterki, z reszty zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Rozmaryn porwij na kawałki. Sok z cytryny wymieszaj ze skórką, miodem i cukrem. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Obłóż rozmarynem i plasterkami cytryny. Obwiąż sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C.
2. Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć 1 i 1/2 szkl. ryżu. Smaż, aż zrobi się on szklisty. Dolej 3 szkl. bulionu. Kiedy ziarenka wchłoną płyn, dodaj po 5 dag rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, daktyli i migdałów. Przypraw curry oraz solą. Duś dalej pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.