Reklama

Reklama

Pieczenie z rumianą skórką

Cienka chrupiąca warstewka na mięsie zawsze wygląda apetycznie i smakowicie pachnie. Jej uzyskanie nie wymaga wcale wielkiego zachodu. Oto nasze proste sposoby.

Schab nacierany grubą solą

Składniki

  • 2 kg wieprzowego schabu ze skórką
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 suszonych liści laurowych
  • gruba sól morska
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 8 małych marchewek
  • olej do polania warzyw
  • przyprawa ziołowa do pieczonych ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Ziarenka ziela i pieprzu wsyp do moździerza. Dodaj pokruszone listki laurowe. Przyprawy utrzyj na proszek. Cebulę obierz, pokrój na połówki albo w grube plastry. 

2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami. 

3. Przyprawione mięso posyp grubą solą - zwłaszcza skórkę. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem ułóż w brytfance. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz przez 85 minut w 180°C. 

4. Ziemniaki i marchewki obierz. Dołóż cebulę, posyp przyprawą i skrop olejem. Wszystkie warzywa dodaj je mięsa w połowie pieczenia. Podawaj razem z pieczenią.

Reklama

Karkówka po azjatycku

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. soku z ananasów (zalewa z puszki lub sok świeżo wyciskany)
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • sól
  • chili w proszku
  • sos sojowy
  • mielony anyż

1. Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą. Cukier wymieszaj z sokiem z ananasów, przecierem pomidorowym i octem. Przypraw chili, anyżem oraz odrobiną sosu sojowego. 

2. Mięso posmaruj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij, marynatę zachowaj. Karkówkę włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy posmaruj pozostałą marynatą. 

3. Podawaj np. z piure z selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów. 

Szynka glazurowana

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki ze skórą
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki marmolady morelowej
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz, oderwij igiełki. Posyp nimi mięso. W brytfance rozgrzej smalec. Szybko obsmaż na nim mięso. Następnie wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 1 godz. i 45 minut. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. W trakcie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. 

2. Miód wymieszaj z olejem, marmoladą i sosem sojowym. Posmaruj szynkę i piecz 15 minut. 

3. Gotową szynkę podawaj np. z francuskimi kluseczkami: utrzyj 3 łyżki masła z 3 żółtkami. Dodaj 4 łyżki mąki i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj. Nabieraj łyżką ciasto, kładź na posolony wrzątek. Gotuj, aż kluseczki wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Filet w ziołach i karmelu

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 6-8 goździków
  • 1 szkl. białego wina
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania

1. Cytrynę sparz. Połowę pokrój w plasterki, z reszty zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Rozmaryn porwij na kawałki. Sok z cytryny wymieszaj ze skórką, miodem i cukrem. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Obłóż rozmarynem i plasterkami cytryny. Obwiąż sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C. 

2. Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć 1 i 1/2 szkl. ryżu. Smaż, aż zrobi się on szklisty. Dolej 3 szkl. bulionu. Kiedy ziarenka wchłoną płyn, dodaj po 5 dag rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, daktyli i migdałów. Przypraw curry oraz solą. Duś dalej pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje