Reklama

Reklama

Pieczenie z rumianą skórką

Cienka chrupiąca warstewka na mięsie zawsze wygląda apetycznie i smakowicie pachnie. Jej uzyskanie nie wymaga wcale wielkiego zachodu. Oto nasze proste sposoby.

Schab nacierany grubą solą

Składniki

  • 2 kg wieprzowego schabu ze skórką
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 suszonych liści laurowych
  • gruba sól morska
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 8 małych marchewek
  • olej do polania warzyw
  • przyprawa ziołowa do pieczonych ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Ziarenka ziela i pieprzu wsyp do moździerza. Dodaj pokruszone listki laurowe. Przyprawy utrzyj na proszek. Cebulę obierz, pokrój na połówki albo w grube plastry. 

2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami. 

3. Przyprawione mięso posyp grubą solą - zwłaszcza skórkę. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem ułóż w brytfance. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz przez 85 minut w 180°C. 

4. Ziemniaki i marchewki obierz. Dołóż cebulę, posyp przyprawą i skrop olejem. Wszystkie warzywa dodaj je mięsa w połowie pieczenia. Podawaj razem z pieczenią.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje