Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym serem parmezan
Wg przepisu Sylwii Wiesenberg.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg brukselki
- 2 opakowania roszponki Fit&Easy
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 100 g sera parmezan w płatkach
- 1 filiżanka orzechów laskowych
- Sok z 1 cytryny
- Oliwa z oliwek
- Słodka papryka w płatkach, sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.
Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.