Reklama

Reklama

Pieczona szynka w glazurze ze złotych owoców

Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Mamy dla ciebie idealny przepis!

Składniki

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania

Cebulę koimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę. Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje