Pieczone młode ziemniaki

Nie przegap sezonu!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i natki pietruszki,
- pieprz,
- łyżka soli morskiej,
- 1 jajko,
- 2 dymki,
- 10 dag majonezu sałatkowego,
- 30 dag jogurtu,
- łyżeczka curry,
- 2 matiesy (15 dag),
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- 8 dag ogórka wężowego,
- 8 rzodkiewek,
- 1/2 pęczka rzeżuchy,
- łyżeczka oleju do blachy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć. Olej zmieszać z papryką, natką, odrobiną pieprzu i solą morską. Marynatą polać ziemniaki, dobrze wymieszać. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 40 minut. W połowie czasu pieczenia ziemniaki obrócić aby się zrumieniły z obu stron.
2. Jajko ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Dymkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3/4 dymki. Sos podzielić na 2 porcje. Jedną wymieszać z curry.
3. Matiesy opłukać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać do sosu curry. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Do drugiego sosu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę rzodkiewkę oraz starty ogórek, posiekane jajko i rzeżuchę.
4. Gotowe ziemniaki przełożyć do dużej salaterki. Podawać z przyrządzonymi sosami.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!