Pieczone młode ziemniaki
Nie przegap sezonu!

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg młodych ziemniaków, - 2 łyżki oleju, - po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i natki pietruszki, - pieprz, - łyżka soli morskiej, - 1 jajko, - 2 dymki, - 10 dag majonezu sałatkowego, - 30 dag jogurtu, - łyżeczka curry, - 2 matiesy (15 dag), - łyżka soku z cytryny, - szczypta cukru, - 8 dag ogórka wężowego, - 8 rzodkiewek, - 1/2 pęczka rzeżuchy, - łyżeczka oleju do blachy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć. Olej zmieszać z papryką, natką, odrobiną pieprzu i solą morską. Marynatą polać ziemniaki, dobrze wymieszać. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 40 minut. W połowie czasu pieczenia ziemniaki obrócić aby się zrumieniły z obu stron. 2. Jajko ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Dymkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3/4 dymki. Sos podzielić na 2 porcje. Jedną wymieszać z curry. 3. Matiesy opłukać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać do sosu curry. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Do drugiego sosu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę rzodkiewkę oraz starty ogórek, posiekane jajko i rzeżuchę. 4. Gotowe ziemniaki przełożyć do dużej salaterki. Podawać z przyrządzonymi sosami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!