Pieczone morele z malinami na deser

Aromatyczne, prawdziwe owoce lata - morele. Najlepsze na surowo, ale zrobiony z nich deser na ciepło i z dodatkiem malin, też jest nie do pogardzenia.

Morele pieczone
Morele pieczone123RF/PICSEL

Morele maja wiele ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim cenione są za bogactwo żelaza. W morelach występują m.in.: witaminy z grupy B, witamina C, witamina PP, prowitamina A, sole mineralne, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (w tym m.in.: winowy, cytrynowy i jabłkowy) oraz dość dużo cukrów.

Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii. Ponadto, co ważne, morele zawierają również beta-karoten. To silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników. Te zaś odpowiedzialne są za wiele chorób cywilizacyjnych - w tym nowotworów. Przyspieszają również procesy starzenia. Wystarczy, gdy zjemy 3 morele dziennie a dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu.

Do przygotowani deseru moreli z malinami potrzeba 500 g moreli, 300 g malin, jedna cytryna, 3 łyżki miodu oraz 50 g niesolonego masła.

Umyte morele kroimy na połówki, usuwamy pestki. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Układamy połówki moreli w naczyniu do pieczenia, do którego wcześniej włożyliśmy miód, sok z cytryny i masło. Pieczemy potrawę w temperaturze 220 st. C przez 15 minut.

Po upieczeniu dodajemy do moreli maliny, natychmiast po wyjęciu naczynia z piekarnika. Temperatura sprawi, że nieco się "stopią". Posypujemy startą skórką z cytryny i podajemy owoce ciepłe. Do deseru można tez dodać gałkę lodów waniliowych, jednak wtedy deser będzie bardziej kaloryczny. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas