Pieczone pierogi ze szpinakiem
Warto wypróbować ten przepis właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak!

Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju rzepakowego
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g kefiru
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
- 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120 st. C/obr. 1.
2. Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3. Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Ciasto:
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 15 min (200 st. C).
7. Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
Farsz:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2. Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3. Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Ciasto:
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 15 min (200 st. C).
7. Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.