Pieczone skrzydełka
W marynacie na bazie sosu sojowego, miodu i soku z cytryny.
Składniki:
●1 kg skrzydełek z kurczaka;
marynata:
●8-10 łyżek sosu sojowego
●sok z 1/2 cytryny
●4 łyżki jasnego miodu (np. lipowego)
●1,5 łyżki oleju, np. z pestek winogron
●kilka małych cebulek
●grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wymieszaj miód i sok z cytryny. Dodaj sos sojowy i olej. Wymieszaj. Do marynaty włóż skrzydełka, dodaj kilka małych obranych cebulek, włóż do zamykanego pojemnika i zostaw na ok. 1,5 godz. w lodówce.
2. Blachę wyłóż folią aluminiową. Lekko posmaruj ją olejem. Ułóż skrzydełka i cebulki, oprósz pieprzem. Gdy się lekko podpieką, posmaruj marynatą i dopiecz na złoto.