Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

Skrzydełka kurczaka z miodowym sosem
Skrzydełka kurczaka z miodowym sosem123RF/PICSEL

Panierowane w orzeszkach

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag)
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 awokado
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki (ew. cytryny)
  • sól, chili w proszku

Przygotowanie:

Posmarowane miodową glazurą

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 15 dag ryżu
  • 1 pomarańcza
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 35 dag miąższu ananasa
  • 1/2 pęczka dymek
  • 5-6 gałązek mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

Owinięte wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag)
  • 5 łyżek keczupu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 mała papryczka chili
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 1 słoik (ok. 150 ml) gotowej konfitury morelowej do mięs (ew. sosu słodko-kwaśnego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Otulone ziołową skorupką

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 5 łyżek posiekanych różnych ziół (natki, szczypiorku, koperku)
  • 10 dag parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała puszka (240 ml) moreli
  • 2 szalotki
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?