Pieczone smakołyki

Ugrillowane będą smakować wyśmienicie!

Grillowany camembert
Grillowany camembert123RF/PICSEL

Grillowany camembert na cienkich plastrach cukinii

Sposób przygotowania

1. Sparz wrzątkiem cukinię i za pomocą obieraczki potnij ją na długie, cienkie wstążki. Ułóż na talerzu, posól i poczekaj, żeby wypuściła wodę. Osusz ręcznikiem papierowym. 

2. Z oliwy i soku z cytryny przygotuj lekki dressing. 

3. Na kawałkach folii aluminiowej ułóż osobno camemberty. Na środek każdego ułóż szczyptę posiekanego czosnku, polej łyżeczką oliwy. Zawiń folię. 

4. Układaj zawinięte serki na rozgrzanym ruszcie i grilluj ok. 10 minut. Osobno zgrilluj plastry cukinii (krótko, ok. 2 minut). 

5. Na talerzach ułóż plastry cukinii, skrop przygotowanym dressingiem, posól po wierzchu i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż zgrillowany camembert. Posyp listkami świeżych ziół. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki. 

Przepis na rosyjskie smażone placuszki seroweInteria Kulinaria
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Drobiowe szaszłyki z dressingiem z zielonych oliwek

Sposób przygotowania

1. Natrzyj mięso czosnkiem, oregano, skórką z cytryny i sokiem oraz oliwą. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. 

2. Zmiksuj zielone oliwki z oliwą, dodaj oregano. 

3. Przygotuj patyczki na szaszłyki. Mięso pokrój na małe kawałki, nadziewaj na patyczki. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. 

4. Podawaj z oliwkowym dressingiem i kawałkami cytryny. Nasza rada: Do takich szaszłyków świetnie będzie pasować lekka sałatka z czerwonych i żółtych koktajlowych pomidorków. Przekrój jej na połówki, posyp łyżeczką cukru, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Gotowe

Grillowane kanapki
Grillowane kanapki123RF/PICSEL

Grillowane kanapki z pieczonym jabłkiem z cynamonem i miodem

Sposób przygotowania

1. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj łyżeczkę masła. Gotuj, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaj szczyptę cynamonu. 

2. Tostowe kromki posmaruj cienko masłem z jednej strony. Na środek wyłóż łyżkę jabłek. Przykryj drugą kromką. Układaj na rozgrzanym ruszcie na 2-3 minuty. Ciepłe polej odrobiną miodu, po wierzchu oprósz cynamonem. 

Nasza rada: Takie grillowane tosty możesz przygotować z różnych składników. Pyszne będą z rozdrobnionymi widelcem truskawkami, odrobiną sera pleśniowego i rukolą! Po wierzchu polej sosem balsamicznym. Zakochasz się

Jak zrobić tosty francuskie z serem i szynką?Interia Kulinaria
Feta z papryką
Feta z papryką123RF/PICSEL

Grillowana feta z bananową papryką

Sposób przygotowania

1. Rozgnieć czosnek. Podsmaż go wraz z paprykami na patelni. 

2. Rozłóż papier do pieczenia. Rozłóż na nim kawałki fety, podpieczone papryki. Skrop oliwą, dodaj skórkę z cytryny, oregano i czosnek. 

3. Grilluj 5 minut. 

4. Na półmisek wylej odrobinę oliwy, posyp startą skórką, ułóż ostrożnie fetę, a na niej zgrillowane papryki. Dodaj podsmażony czosnek, zioła, oliwki. Możesz podać zgrillowane pieczywo lub np. podpłomyki. 

Nasza rada: Zamiast fety możesz wykorzystać ser halloumi. Jest twardszy i łatwiej go grillować. 

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas