Pieczone udka w sosie
Aktualizacja
Pieczone udka w sosie są idealne na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i bardzo smaczne. Pieczone udka w sosie będą zapamiętane na długo przez wszystkich smakoszy drobiu.
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- ok. 150 g pieczarek
- 200 g śmietany 30 proc.
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pieczone udka w sosie - przygotowanie
1. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć udka.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać przekrojone pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, musztardą, sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać.
3. Śmietanowym sosem polać udka kurczaka.
4. Wstawić udka do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 40-45 minut.
Dla fanów kurczaków mamy też inne przepisy:
Zobacz również: