Reklama

Reklama

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala to danie angielskie, choć inspirowane kuchnią indyjską. Jest to połączenie kilku klasycznych przepisów indyjskich w nową jakość. Kurczak Tikka Masala cieszy się ogromną popularnością na Wyspach Brytyjskich. Jeśli jeszcze nie znasz - spróbuj koniecznie!

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 ml passaty
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 pomidory w puszce
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kolendry

Kurczak Tikka Masala - przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w paski.

2. Wymieszać jogurt z przyprawami: garam masala, chili, kolendrą, solą i pieprzem. Marynatę jogurtową wymieszać z kurczakiem, odstawić na godzinę.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin rzymski, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć aż warzywa lekko zmiękną, dodać pasattę pomidorową, przyprawić kolendrą i kardamonem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać i gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

4. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach Celsjusza 20-25 minut. Następnie wymieszać z sosem i posypać kolendrą.

Reklama

5. Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym.

Sprawdź też te przepisy:

Kurczak pieczony z piwem

Prosty kurczak

Aromatyczna pierś z indyka

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje