Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala to danie angielskie, choć inspirowane kuchnią indyjską. Jest to połączenie kilku klasycznych przepisów indyjskich w nową jakość. Kurczak Tikka Masala cieszy się ogromną popularnością na Wyspach Brytyjskich. Jeśli jeszcze nie znasz - spróbuj koniecznie!

Kurczak Tikka Masala, czyli soczyste kawałki piersi z kurczaka w popularnej wersji
Kurczak Tikka Masala, czyli soczyste kawałki piersi z kurczaka w popularnej wersji INTERIA.PL

Kurczak Tikka Masala - przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w paski.

2. Wymieszać jogurt z przyprawami: garam masala, chili, kolendrą, solą i pieprzem. Marynatę jogurtową wymieszać z kurczakiem, odstawić na godzinę.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin rzymski, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć aż warzywa lekko zmiękną, dodać pasattę pomidorową, przyprawić kolendrą i kardamonem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać i gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

4. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach Celsjusza 20-25 minut. Następnie wymieszać z sosem i posypać kolendrą.

5. Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym.

Sprawdź też te przepisy:

Zobacz także:

Kurczak tikka masalaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas