Kluczowy krok przed pieczeniem ziemniaków. Wyjdą lepsze niż w restauracji

Pieczone ziemniaki to przysmak całoroczny
Pieczone ziemniaki to przysmak całoroczny123RF/PICSEL

Czy gotować ziemniaki przed pieczeniem?

Zobacz również:

    Jakie przyprawy do pieczonych ziemniaków?

    Jakie przyprawy podbijają smak pieczonych ziemniaków?
    Jakie przyprawy podbijają smak pieczonych ziemniaków?123RF/PICSEL

    Ziemniaki pieczone z bryndzą - przepis

    • 8 dużych ziemniaków
    • 50 g bryndzy
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • garść posiekanego szczypiorku
    1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie zawijamy w folię aluminiową.
    2. Ile piec ziemniaki w piekarniku? Wystarczy im ok. 40-45 minut w urządzeniu nagrzanym do 200 st. C.
    3. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika, ścinamy ich wierzchy, a następnie wydrążamy miąższ ze środka.
    4. Łączymy je z masłem, śmietaną, bryndzą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
    5. Ziemniaki z bryndzą podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany oraz obficie posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
    Ziemniaki. Jakie są najzdrowsze?Tomasz BaniakInteria.tv