Takie pieczone ziemniaki serwuje gościom Ewa Wachowicz. Chrupiąca skórka to dopiero początek

Jak przygotować smaczne pieczone ziemniaczki? Poznaj przepis od Ewy Wachowicz
Jak przygotować smaczne pieczone ziemniaczki? Poznaj przepis od Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Ziemniaki pieczone w mundurkach - tak przygotowuje je Ewa Wachowicz

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  1. Ziemniaki umyć, przekroić na pół. 
  2. Ułożyć na blasze. 
  3. Skropić oliwą. 
  4. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. 
  5. Obtoczyć w oliwie i przyprawach. 
  6. Piec 30 minut w temp. 200 st. C (termoobieg).
Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Pieczone ziemniaczki z dodatkami 

Ziemniaki z serem i szynką to prawdziwy rarytas
Ziemniaki z serem i szynką to prawdziwy rarytas archiwum prywatne
  • 8 ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • oscypek wędzony lub inny twardy ser żółty
  • kawałek szynki
  • gałązka rozmarynu
  1. Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). 
  2. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. 
  3. Skropić oliwą, oprószyć solą. 
  4. Wstawić na 0,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 
  5. Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. 
  6. Dołożyć igiełki rozmarynu. 
  7. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.