Takie pieczone ziemniaki serwuje gościom Ewa Wachowicz. Chrupiąca skórka to dopiero początek
Jak upiec ziemniaki, aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę? Jakich przypraw użyć, by wydobyć wyjątkowy smak? Ewa Wachowicz ma na to sposób. Poznajcie przepis prowadzącej program "Ewa Gotuje" na proste w przygotowaniu i smaczne pieczone ziemniaki.
Spis treści:
Ziemniaki pieczone w mundurkach - tak przygotowuje je Ewa Wachowicz
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- oliwa
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
Opis przygotowania ziemniaków pieczonych w mundurkach:
- Ziemniaki umyć, przekroić na pół.
- Ułożyć na blasze.
- Skropić oliwą.
- Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem.
- Obtoczyć w oliwie i przyprawach.
- Piec 30 minut w temp. 200 st. C (termoobieg).
Idealnie smakują posolone z dodatkiem masła albo z kefirem.
Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Jak zauważa Ewa Wachowicz, ciekawym rozwiązaniem przygotowania pieczonych ziemniaków jest ich nacięcie, jak w wersji Hasselback.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- oliwa
- sól
- oscypek wędzony lub inny twardy ser żółty
- kawałek szynki
- gałązka rozmarynu
Opis przygotowania pieczonych ziemniaków z dodatkiem szynki i oscypka:
- Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny).
- Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Skropić oliwą, oprószyć solą.
- Wstawić na 0,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki.
- Dołożyć igiełki rozmarynu.
- Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Polecamy również inne przepisy z ziemniakami w roli głównej: