Reklama

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Gdy nie masz pomysłu na przekąskę, z pomocą zawsze przyjdą ziemniaki. Pieczone z dodatkiem przypraw zadowolą każdego!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwy z oliwek - 4-5 łyżek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
  • skórka starta z cytryny
  • pół szklanki drobno startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Dno blaszki posmarować oliwą, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować przez 5 minut.

Następnie odcedzić, wymieszać z przyprawami i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, czarnym pieprzem i solą do smaku. Skropić na koniec oliwą.

Posypać jeszcze parmezanem i delikatnie przemieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut, dopóki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki przewrócić na drugą stronę, przemieszać. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy