Pieczone ziemniaki z ziołowym dipem
Składniki na 4 porcje: 4 spore ziemniaki, 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2 jajka, 15 dag twarogu, 4–6 rzodkiewek, kilka gałązek koperku, natki pietruszki, estragonu, mięty, bazylii i trybuli, 2 niewielkie dymki ze szczypiorkiem, sól, biały pieprz, trochę oleju do posmarowania folii aluminiowej.
1. Ziemniaki wyszoruj, wytrzyj. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Posmaruj je olejem. Ziemniaki zawiń w folię. Piecz około godziny w temperaturze 200°C.
2. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Wyjmij, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Rzodkiewki oraz dymki oczyść, potnij na kawałeczki.
3. Twaróg wymieszaj z jogurtem i rozdrobnionymi składnikami. Przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Upieczone ziemniaki natnij na krzyż. Napełnij przygotowanym dipem.