Piernik - Anna

20 dkg masła, 20dkg cukru pudru, 1/2 kg miodu ( prawdziwego), 3/4 kg mąki pszennej, 2dkg sody oczysczonej, 2 jajka, 2 łyżki przypraw ( cynamonu lub goździki, ziele angielskie , gałka muszkatałowa, imbir lub przyprawe korzenną )

article cover
INTERIA.PL

Masło, cukier puder i miód rozgrzac na patelni i wystudzić. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, jajka i przyprawy. Waszystko razem wyrobić włożyc do porcelanowej miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach podzielic ciasto na 3 części i upiec 3 równe placki. Po wystuczeniu przełożyć : 1* powidła, 2* masa orzechowa

Polać czekoladą i posypać orzechami posiekanymi.

Oto przepis na masę orzechową:

20 dkg zmieloncyh orzechów, 3/4 kostki masła, 20 dkg cukru, 8 łyżek mleka

Wyżej wymienione składniki wymieszać i zagotować , dodać zmielone orzechy i gotować razem przez 5 minut. Ciepła masą polać 2* warstwę piernika.

SMACZNEGO !!!!!!!!!!

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas