Piernik - Anna
20 dkg masła, 20dkg cukru pudru, 1/2 kg miodu ( prawdziwego), 3/4 kg mąki pszennej, 2dkg sody oczysczonej, 2 jajka, 2 łyżki przypraw ( cynamonu lub goździki, ziele angielskie , gałka muszkatałowa, imbir lub przyprawe korzenną )
Masło, cukier puder i miód rozgrzac na patelni i wystudzić. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, jajka i przyprawy. Waszystko razem wyrobić włożyc do porcelanowej miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach podzielic ciasto na 3 części i upiec 3 równe placki. Po wystuczeniu przełożyć : 1* powidła, 2* masa orzechowa
Polać czekoladą i posypać orzechami posiekanymi.
Oto przepis na masę orzechową:
20 dkg zmieloncyh orzechów, 3/4 kostki masła, 20 dkg cukru, 8 łyżek mleka
Wyżej wymienione składniki wymieszać i zagotować , dodać zmielone orzechy i gotować razem przez 5 minut. Ciepła masą polać 2* warstwę piernika.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!