Piernik popularny
Na świąteczny stół.
- 1,5 szklanki miodu,
- 2 szklanki cukru,
- 3-4 jajka,
- 1kg mąki,
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 łyżki przypraw (mielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa),
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 25 dag orzechów
Przygotowanie:
Miód stopić i lekko zrumienić z cukrem. Wymieszać z mielonymi przyprawami. Gorący miód z cukrem wlać do mąki. Do nieumytego rondla po miodzie wlać mleko i podgrzewać aż resztki miodu połączą się z mlekiem. Gorące wlać do mąki, wymieszać z tłuszczem i kakao. Ucierać aż ciasto będzie gęste. Wyrobione ciasto odstawić na noc. Następnego dnia dodać jajka, proszek do pieczenia i orzechy. Wyrobić.
Gotowe ciasto włożyć do dwóch dłuższych lub do trzech mniejszych foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika 150 st. C i piec aż ciasto wyrośnie, wtedy zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec około 1 godz (sprawdzać patyczkiem). Ostudzone pierniki udekorować. Jeden oprószyć cukrem pudrem i przybrać gałązkami ostrokrzewu, drogi polać ciemną czekoladą, a kiedy zastygnie nieregularnie polać białą czekoladą, udekorować posiekanymi owocami kandyzowanymi.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".