Reklama

Reklama

Piernik staropolski

Świąteczne słodkości.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 1/2 kg miodu, 25 dkg masła,
- 2 szklanki cukru, 3 jajka,
- 1 kg pszennej mąki, powidła śliwkowe,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka, orzechy,
- 1/2 łyżeczki soli, skórka pomarańczowa,
- 3 torebki przypraw korzennych.

Przyrządzanie:

Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Następnie masę schłodzić. Dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, orzechy, skórkę pomarańczową usmażoną w cukrze oraz przyprawy. Wyrobić ciasto i, nadawszy mu kształt kuli, włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej 2 tygodnie). Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części i po rozwałkowaniu upiec na blasze. Ochłodzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi.
1 porcja - 650 kcal
Czas przygotowania: 55 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: piernik | ciasta | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje