Piernikowe kule
Słodki deser czekoladowy

Składniki
- 50 dag kawałków różnych ciast i ciastek (z przewagą pierników, ciast korzennych i miodowników)
- 1/4 szkl. mleka
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 1 szkl. kwaśnego dżemu (np. z aronii albo porzeczek)
- 1/4 kostki masła
- po 2 łyżki
- kremu orzechowo–czekoladowego i kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przygotowania
1. Wszystkie ciastka i ciasta drobno pokrusz, a jeszcze lepiej zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Okruszki wsyp do miseczki. Zagotuj razem: mleko, masło i kakao. Przestudź je, potem wymieszaj z pokruszonymi ciastami, dżemem i kremem. Dodaj przyprawę do pierników. 2. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę . Uformuj z niej zgrabne kulki. Zanim masa zastygnie, obtocz je w wiórkach kokosowych. Bajaderki schładzaj co najmniej 8 godzin.