Piernikowe kule

Słodki deser czekoladowy

Składniki

  • 50 dag kawałków różnych ciast i ciastek (z przewagą pierników, ciast korzennych i miodowników)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 szkl. kwaśnego dżemu (np. z aronii albo porzeczek)
  • 1/4 kostki masła
  • po 2 łyżki
  • kremu orzechowo–czekoladowego i kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania

1. Wszystkie ciastka i ciasta drobno pokrusz, a jeszcze lepiej zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Okruszki wsyp do miseczki. Zagotuj razem: mleko, masło i kakao. Przestudź je, potem wymieszaj z pokruszonymi ciastami, dżemem i kremem. Dodaj przyprawę do pierników. 

2. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę . Uformuj z niej zgrabne kulki. Zanim masa zastygnie, obtocz je w wiórkach kokosowych. Bajaderki schładzaj co najmniej 8 godzin.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje