Piernikowe serduszka

Na świąteczny stół.

Składniki na ok 70 sztuk:

- 100 g płynnego miodu,
- 30 g masła,
- 50 g brązowego cukru,
- szczypta soli,
- jajko,
- 250 g mąki,
- płaska łyżka kakao,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników,
- białko z jajka,
- 200 g cukru pudru,
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny,
- migdały, pistacje, kandyzowane wiśnie,
- mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Na ciasto: miód, tłuszcz, cukier brązowy, sól umieścić w rondelku i ogrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą się w jednolitą masę. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Wmieszać jajko. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników zmieszać, przesiać do miski i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną ponownie odłożyć w chłodne miejsce. Drugą rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Wycinać serduszka różnej wielkości i układać na wyłożonych papierem blachach. Piec kolejno w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
Cukier puder przesiać, a następnie ubić z jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Woreczek foliowy napełnić lukrem, odciąć róg i dekorować pierniczki. Zanim masa zaschnie umieścić w niej migdały, pistacje i kandyzowane owoce. Część pierników oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 160 kJ/38 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje