Składniki na ok 70 sztuk: - 100 g płynnego miodu, - 30 g masła, - 50 g brązowego cukru, - szczypta soli, - jajko, - 250 g mąki, - płaska łyżka kakao, - płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników, - białko z jajka, - 200 g cukru pudru, - 2-3 łyżeczki soku z cytryny, - migdały, pistacje, kandyzowane wiśnie, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Na ciasto: miód, tłuszcz, cukier brązowy, sól umieścić w rondelku i ogrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą się w jednolitą masę. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Wmieszać jajko. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników zmieszać, przesiać do miski i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną ponownie odłożyć w chłodne miejsce. Drugą rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Wycinać serduszka różnej wielkości i układać na wyłożonych papierem blachach. Piec kolejno w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Cukier puder przesiać, a następnie ubić z jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Woreczek foliowy napełnić lukrem, odciąć róg i dekorować pierniczki. Zanim masa zaschnie umieścić w niej migdały, pistacje i kandyzowane owoce. Część pierników oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 120 minut Jedna porcja zawiera: 160 kJ/38 kcal