Pierogi lubelskie na słodko
Jesienny przysmak!

Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 150-200 ml gorącej wody
Farsz:
- 2 szkl. twarogu
- 10 sztuk suszonych wiśni
- 4 łyżki miodu (wrzosowy lub rzepakowy)
- 1 czubata szkl. lekko rozgotowanej kaszy gryczanej
- sól do smaku
Sos:
- 5 łyżek Konfitury np. z Wiśni nadwiślanki Herbapol
- 1 szkl. wiśni bez pestek
- 0,5 szkl. wina białego deserowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru (do smaku)
- 1 szkl. słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, roztopione masło, dolewamy powoli wodę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez 7-8 min., podsypując w razie konieczności mąką, tak, by ciasto nie kleiło się. Następnie odstawiamy je na 30 min., po czym wygniatamy ok. 2 minut. W dalszej kolejności dzielimy ciasto na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą część na cienki placek (ok. 2-3mm).
2. Mielimy twaróg z suszonymi wiśniami. Dodajemy miód i kaszę gryczaną. Doprawiamy delikatnie solą i dokładnie mieszamy.
3. Do rondla wsypujemy wiśnie, wlewamy wino i sok z cytryny. Wszystko posypujemy cukrem i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec do składników dodajemy śmietankę oraz konfiturę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Szklanką wycinamy krążki z ciasta, napełniamy je farszem, zlepiamy i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oleju. Gotujemy przez 2-3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy obficie sosem wiśniowym.