Pierogi pieczone z kaszą i ziemniakami
Doskonałe z sosem grzybowym.

Składniki:
Ciasto: - 30 dag mąki, - 5 dag masła, - 2,5 dag drożdży, - 5 dag cukru, - 1/2 szklanki mleka, - 1 jajko, - sól Nadzienie: - 60 dag ziemniaków, - 5 dag smalcu, - 1 duża cebula, - 4 łyżki kaszy gryczanej, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 10 dag suszonych śliwek, - majeranek
Przygotowanie:
Z połowy mąki, ciepłego mleka, i drożdży roztartych z cukrem zrobić rozczyn. Pozostawić aby wyrósł. Następnie dodać resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, przestudzić. Kaszę sparzyć, wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Nakładać na nie po porcji farszu, składać na pół i zalepiać brzegi formując pierogi. Układać na przykrytej pergaminem blasze. przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Piec ok. 25 min w temp 180 st. C. Podawać z surówkami i sosem grzybowym.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".