Pierogi z kapustą
Tradycyjne smakują najlepiej!
Składniki:
Farsz:
- 50 dag kisz. kapusty
- cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Ciasto:
- 35 dag mąki
- ok. 1/2 szkl. wody
- jajko
- sól
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zrób farsz: kapustę pokrój, uduś z odrobiną wody bez przykrycia. Odciśnij. Cebulę posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj kapustę, dopraw, podduś 15 min. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka.
Nałóż na nie farsz i zlep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Podaj okraszone zezłoconą cebulką. Ekspresowo Pierogi zrobisz już w 35 minut, gdy dodasz do nich gotową, pokrojoną duszoną kapustę ze słoika jako farsz.