Pierogi z kapustą i grzybami
Ten smak jest wyjątkowy!
Sposób przygotowania
Grzyby opłukać, przełożyć do naczynia i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować je w wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Odcedzić. Grzyby drobno posiekać.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i zalać wodą, gotować do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekane drobno grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć wszystko razem jeszcze kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, zamieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę z czajnika i zagnieść ciasto.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko część ciasta.
Wykrawać kółka szklanką, na środku nałożyć łyżeczką nadzienie i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi układać na desce oprószonej mąką, potem ugotować w osolonej wodzie.