Pierogi z kapustą i grzybami

Ten smak jest wyjątkowy!

Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Grzyby opłukać, przełożyć do naczynia i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc.

Na drugi dzień ugotować je w wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Odcedzić. Grzyby drobno posiekać.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i zalać wodą, gotować do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekane drobno grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć wszystko razem jeszcze kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, zamieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę z czajnika i zagnieść ciasto.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko część ciasta.

Wykrawać kółka szklanką, na środku nałożyć łyżeczką nadzienie i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi układać na desce oprószonej mąką, potem ugotować w osolonej wodzie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas