Reklama

Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami

Ten smak jest wyjątkowy!

Składniki - farsz

  • 550 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Składniki - ciasto

  • ok. 500 g mąki
  • 1 żółtko
  • gorąca, przegotowana woda

Sposób przygotowania

Grzyby opłukać, przełożyć do naczynia i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc.

Reklama

Na drugi dzień ugotować je w wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Odcedzić. Grzyby drobno posiekać. 

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i zalać wodą, gotować do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać posiekane drobno grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć wszystko razem jeszcze kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, zamieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę z czajnika i zagnieść ciasto. 

Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko część ciasta. 

Wykrawać kółka szklanką, na środku nałożyć łyżeczką nadzienie i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi układać na desce oprószonej mąką, potem ugotować w osolonej wodzie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje