Pierogi z krewetkami
Proste w przygotowaniu i wyjątkowo oryginalne w smaku.

Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki
- ok. pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 jajka
Składniki
na farsz
- 1 mały ząbek czosnku
- cytryna
- 20 dag małych krewetek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- koperek
- sól, pieprz
- 0,5 l sosu śmietanowego z koperkiem
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić.
Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny.