Pierogi z krewetkami
Pierogi trochę inaczej.

Składniki:
Ciasto: - 30 dag mąki, - 2 jajka, - szczypta soli, - 1 łyżka oleju, - ok. 0,5 szkl. ciepłej wody Farsz: - 20 dag małych krewetek, - 1 mały ząbek czosnku, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz, - 2 łyżki oleju, - kilka listków koperku, - 1 cytryna, - 0,5 lt śmietanowego sosu z koperkiem
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1 h. Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić. Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny. Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".