Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami
Nowy sposób na pierogi.
Farsz
Filet z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebul, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę.
Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois, bukietem sałatek sezonowych i oliwą truflową.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"
Zobacz też inne przepisy