Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami
Nowy sposób na pierogi.

Składniki [proporcje dla 4 osób]: farsz: 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości; 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 50 g cebuli; 50 g suszonych pomidorów; olej; sól, pieprz. Ciasto: 150 g mąki; żółtko; 1 łyżka oleju; sól. 20 g filetów anchois; bukiet sałat sezonowych; 4 łyżki oliwy truflowej; 2 łyżki octu balsamicznego.
Farsz
Filet z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebul, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę.
Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois, bukietem sałatek sezonowych i oliwą truflową.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"
Zobacz też inne przepisy