Reklama

Reklama

Pierogi  z porzeczkami i twarożkiem

Pomysł na pyszny, letni obiad

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • jajko
  • żółtko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody.
  • 3 łyżki porzeczek
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie.

Wsyp sól, dodaj olej i jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.

Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.

Zmiel 1/2 kg tłustego białego twarogu i zmiksuj go z żółtkiem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru pudru. 3 łyżki opłukanych i osuszonych porzeczek  delikatnie wmieszaj do masy serowej.

Nałóż nadzienie i uformuj pierogi. Wrzuć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj jeszcze ok. 2 min.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje