Pierogi z porzeczkami i twarożkiem
Pomysł na pyszny, letni obiad
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
- jajko
- żółtko
- 3/4 szklanki ciepłej wody.
- 3 łyżki porzeczek
- 1/2 kg tłustego twarogu
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie.
Wsyp sól, dodaj olej i jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.
Zmiel 1/2 kg tłustego białego twarogu i zmiksuj go z żółtkiem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru pudru. 3 łyżki opłukanych i osuszonych porzeczek delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Nałóż nadzienie i uformuj pierogi. Wrzuć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj jeszcze ok. 2 min.