Składniki na 12 sztuk: Ciasto: - 30 dag mąki, - szczypta soli, - 1 jajko, - 15 dag masła lub margaryny, - 2-3 łyżki lodowatej wody, - mąka do wyrabiania pierogów - łyżeczka curry, - łyżeczka soli czosnkowej Nadzienie: - łyżeczka curry, - szczypta soli czosnkowej, - 10 dag soczewicy, - 2 listki laurowe, - puszeczka szafranu, - łyżeczka bulionu warzywnego instant, - sól, pieprz, - 4 plasterki ananasa z puszki, - 1 mała chili, - 2 cebulki dymki, - łyżka gęstej śmietany, - 3 żółtka, - 12 orzechów nerkowca Przygotowanie: Przygotować ciasto dodając do niego po łyżeczce curry i soli czosnkowej. Odstawić w chłodne miejsce. Soczewicę moczyć 30 min w zimnej wodzie. Zagotować 1/2 l wody z listkami laurowymi, szafranem, bulionem i solą. Wrzucić osączoną soczewicę, ugotować, odcedzić. Listki laurowe wyrzucić. Ananasa drobno pokroić dodać do soczewicy. Dołożyć posiekaną chili i cebulę. Domieszać łyżeczkę curry. Dolać śmietanę, wbić 1 żółtko. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego 12 krążków o średnicy 10 cm. Na każdym krążku ułożyć po porcji nadzienia z soczewicy. Krążki składać na pół, zalepiać brzegi formując pierogi. Układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkami roztrzepanymi z łyżeczką wody, udekorować orzechami. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 st. C. Jedna porcja zawiera: 810 kcal Czas przygotowania: 80 min