Reklama

Reklama

Pierogi … z wiśniami i migdałami

Pierogi to potrawa, do której przygotowania można wykorzystać sezonowe owoce. I wcale nie muszą to być truskawki...

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie. Wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min. Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.

Zrób ciasto wg przepisu. Około 1/2 kg umytych i osuszonych wiśni wydryluj. Można użyć również gotowych wiśni z zalewy. Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka.

Nakładaj wiśnie, oprósz je cukrem (wcześniej ich nie słodź, żeby nie puściły zbyt dużo soku – wtedy trudno będzie je skleić) i sklejaj pierogi z szerokim brzegiem. Gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku.

Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i wsyp 2 łyżki płatków migdałowych. Lekko je podrumień, potrząsając patelnią. Każdą porcję pierożków polej masłem z płatkami migdałowymi.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje