Pierogi … z wiśniami i migdałami
Pierogi to potrawa, do której przygotowania można wykorzystać sezonowe owoce. I wcale nie muszą to być truskawki...
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
- jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, na środku kopczyka zrób zagłębienie. Wsyp sól, olej, jajko i delikatnie zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto (ilość wody zależy od wilgotności mąki – im bardziej wysuszona, tym więcej wody wchłonie). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min. Potem podziel na dwie części, kolejno rozwałkuj i wycinaj filiżanką kółka lub kwadraty o boku 10x10 cm.
Zrób ciasto wg przepisu. Około 1/2 kg umytych i osuszonych wiśni wydryluj. Można użyć również gotowych wiśni z zalewy. Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka.
Nakładaj wiśnie, oprósz je cukrem (wcześniej ich nie słodź, żeby nie puściły zbyt dużo soku – wtedy trudno będzie je skleić) i sklejaj pierogi z szerokim brzegiem. Gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku.
Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i wsyp 2 łyżki płatków migdałowych. Lekko je podrumień, potrząsając patelnią. Każdą porcję pierożków polej masłem z płatkami migdałowymi.