Pierogi ze śliwkami
Zapiekane pierożki na słodko.

Składniki:
- 0,3 kg śliwek, - 25 dag mąki, - 10 dag cukru, - szczypta soli, - 1 jajko, - 12 dag masła, - 1 żółtko, - cukier, - szczypta soli, - kilka listków mięty lub melisy
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, sól, jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na min. 1 h. Śliwki oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek, wykrawać kółka, na każde nakładać śliwkę i ewentualnie posypać cukrem. Pierożki dokładnie zlepiać i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy pierożek smarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Dekorować cząstkami śliwek i miętą lub melisą. Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 8 osób.