Reklama

Pierogi ze szpinakiem

Dzieci lubią pierogi - najczęściej te ze słodkim farszem albo ruskie. Warto wprowadzić im do jadłospisu trochę inne smaki.

Składniki

  • pieprz
  • 1-2 łyżki masło
  • 50 dag szpinak
  • 1 łyżka olej
  • 1 cebula
  • 2 sztuki jajko
  • 2 ząbki czosnek
  • 50 dag mąka pszenna
  • sól
  • 20 dag ser typu feta
  • gałka muszkatołowa

Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub też posiekać. Masło lekko rozgrzać, mieszając, zeszklić posiekaną cebulę. Po kilku minutach wrzucić czosnek, smażyć razem 2-3 minuty, po czym dodać bardzo dokładnie odsączony na sitku szpinak i chwilkę smażyć razem. Przestudzić i dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
Z mąki, jajek, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść starannie elastyczne ciasto na pierogi. Rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy