Pierożki calzone z szynką i ananasem
Calzone, czyli włoski pieróg, to przekąska na bazie ciasta jak do pizzy. Te oryginalne są wielkości kanapki, lecz można je przygotować w wersji mini, jako składnik imprezowego menu.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g zimnego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki startego sera
- 225 g ananasa z puszki
- 100 g szynki
- łyżeczka ziół
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło. Zrób wgłębienie w cieście i wlej mleko. 2. Wyrabiaj przez 5 minut ciasto, aż do momentu, gdy będzie sprężyste. Podziel je na 8 części. Rozwałkuj każdą z nich i wytnij koło o średnicy 15 cm.
3. Wymieszaj w misce starty ser, pokrojonego drobno ananasa i posiekaną szynkę. Nadzieniem wypełnij każdy pierożek calzone. Zagnieć brzegi widelcem. Wierzch posmaruj mlekiem i posyp ziołami. Piecz 20 minut. Podawaj gorące.