Reklama

Reklama

Pierożki calzone z szynką i ananasem

Calzone, czyli włoski pieróg, to przekąska na bazie ciasta jak do pizzy. Te oryginalne są wielkości kanapki, lecz można je przygotować w wersji mini, jako składnik imprezowego menu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki startego sera
  • 225 g ananasa z puszki
  • 100 g szynki
  • łyżeczka ziół

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło. Zrób wgłębienie w cieście i wlej mleko.

2. Wyrabiaj przez 5 minut ciasto, aż do momentu, gdy będzie sprężyste. Podziel je na 8 części. Rozwałkuj każdą z nich i wytnij koło o średnicy 15 cm.

3. Wymieszaj w misce starty ser, pokrojonego drobno ananasa i posiekaną szynkę. Nadzieniem wypełnij każdy pierożek calzone. Zagnieć brzegi widelcem. Wierzch posmaruj mlekiem i posyp ziołami. Piecz 20 minut. Podawaj gorące.

Reklama


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje