Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej na pierożki doskonałe jako przegryzka do szkoły.

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechamimateriały prasowe

Składniki na 40 sztuk:
- 200g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
- 100g mąki żytniej razowej
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
-  ½ szklanki ciepłej wody
- 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
- ew. mak, sezam do posypania

Farsz:
- 50g orzechów włoskich
- 300g śliwek kalifornijskich
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżeczki startego świeżego imbiru

Przygotowanie

Farsz:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

Przygotowujemy ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas