Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej na pierożki doskonałe jako przegryzka do szkoły.

Składniki na 40 sztuk: - 200g mąki kukurydzianej - 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu - 100g mąki żytniej razowej - 2 jaja - 2 czubate łyżki masła - 1 łyżeczka soli - ½ szklanki ciepłej wody - 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem - ew. mak, sezam do posypania
Farsz: - 50g orzechów włoskich - 300g śliwek kalifornijskich - ¾ łyżeczki cynamonu - 1½ łyżeczki startego świeżego imbiru
Przygotowanie
Farsz:
Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.
Przygotowujemy ciasto:
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.