Pierś inaczej czyli wiosna w środku zimy
Przepis nadesłała Alison.
Składniki:
1 podwójna pierś; 1,5 szklanki soku z jabłek; 4 ząbki czosnku; ostra papryka w proszku; zioła (lub przyprawa) do drobiu; mąka; maggi w płynie; olej; kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku.
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, pokroić na cienkie kotlety (tak by wyszły takie cieńsze płaty); przyprawić ziołami lub przyprawą, papryką i maggi. Odstawić na 30 min. do lodówki. Natkę i szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w słupki. Piersi oprószyć mąką. Rozgrzać olej na głębokiej patelni (lub w wyższym rondlu) tak aby spód był pokryty tłuszczem. Ułożyć na nim mięso lekko obsmażyć z obu stron, dodać czosnek. Gdy lekko puści aromat (czosnek) podlać wszystko połową soku (mięso od czasu do czasu odwracać). Jeśli ilość soku się trochę zredukuje, dodać szczypiorek i natkę podlać resztą soku. Doprowadzić do wrzenia lekko poddusić pod przykryciem. Gdyby sok szybko się zredukował, podlać wodą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego