Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowej

Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 1 godzina.

Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowej
Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowejmateriały prasowe

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • pęczek botwinki
  • 60 g imbiru
  • 60 g soli morskiej gruboziarnistej
  • 60 g cukru
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml miodu
  • 40 ml sos ostrygowego
  • łyżeczka kory lukrecji
  • łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml koncentratu buraczanego
  • 15 g trawy cytrynowej
  • 100 g pierników
  • 60 g poziomek opcjonalnie

Sposób wykonania:

Pierś kaczki opłucz, wytrzyj, a następnie odetnij nadmiar skóry. Natnij delikatnie skórę. Sól morską gruboziarnistą, cukier, posiekany imbir i oliwę z oliwek wymieszaj ze sobą w misce i marynuj w niej kaczkę przez 25 minut.

Pierś kaczki wyjmij z marynaty, opłucz dokładnie pod zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Układaj od strony skóry na zimną patelnię i włącz średni ogień. Smaż na złoty kolor z każdej strony, ok. 4-5 minut. Włóż do piekarnika skórą do góry. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut.

Do garnka wlej sos ostrygowy, miód, koncentrat buraczany. Trawę cytrynową delikatnie zmiażdż nożem, dodaj do garnka razem z lukrecją. Gotuj na wolnym ogniu ok. 8-10 minut, aż wszystko zgęstnieje.

Botwinkę oczyść i przepłucz, buraczki ugotuj w wodzie ze szczyptą soli, cukru i łyżką octu. Pierniki podziel na mniejsze kawałki, włóż do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty, a następnie wyjmij i poczekaj, aż ostygną.Posiekaj bardzo drobno.

Upieczoną pierś kaczki posmaruj przygotowaną glazurą, wyłóż na talerz, udekoruj gotowanym burakiem i liśćmi botwiny, poziomkami i posyp piernikową kruszonką.

"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso
"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletsomateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas