Pierś kurczaka z chimichurri
Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.

Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- z pierwszego tłoczenia
- 1 pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwonej słodkiej
- papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- lub z pestek winogron
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało. W tym czasie przygotuj sos chimichurri - posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.
Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut - temperatura 180°C.
Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.
Sprytna rada
Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3-5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.
Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":
