Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka
Nie masz pomysłu na smaczny obiad dla swojej pociechy? Z pomocą przychodzi niezawodna pierś z kurczaka! Soczysta, delikatna i zdrowa – nigdy nie zawodzi. Z nią żadne kulinarne wyzwanie Ci niestraszne!
Na zdrowie!
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, w celu ograniczenia spożycia tłuszczu zwierzęcego należy wybierać chude gatunki mięsa. Najkorzystniejsze jest mięso drobiowe, w tym kurczak. Powyższe wskazania żywieniowe są skierowane do wszystkich zdrowych ludzi dla zachowania przez nich dobrej kondycji oraz lepszego samopoczucia, a więc do dzieci, młodzieży, osób dorosłych i tych w wieku starszym.
Mięso z piersi kurczaka bez skóry to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, czyli o zbilansowanym składzie aminokwasowym, zawiera niewielkie ilości tłuszczu i jest lekkostrawne. Pierś kurczaka bez skóry jest bogata w witaminy z grupy B, w szczególności w niacynę i witaminę B6. W mięsie tym znajdziemy również wiele wartościowych składników mineralnych, przy czym na uwagę zasługuje zawartość fosforu i potasu. Czego chcieć więcej? Śmiało sięgnij po przepisy na pierś z kurczaka, bo - jak widać – dania te doskonale sprawdzą się w jadłospisie Twojego smyka!
Pierś z kurczaka na szybko!
Pierś z kurczaka to nie tylko delikatne mięso, mogące być elementem odpowiednio zbilansowanego jadłospisu, ale także prosty sposób na szybki i łatwy w wykonaniu obiad. Obtoczona w panierce, marynowana, w sosie lub serwowana saute – masz naprawdę mnóstwo możliwości! Kurze mięso znakomicie czuje się w towarzystwie ryżu, makaronów czy tradycyjnych ziemniaków. Całość możesz wzbogacić rozmaitymi surówkami, np. tą z marchewki i jabłka, tak uwielbianą przez dzieci. Co przyrządzisz dzisiaj? Polecamy pierś z kurczaka w sosie własnym lub fantazyjnego kurczaka z ananasem, które bez wątpienia przypadną do gustu milusińskim.
O kurka pieczona! Sposób na zapiekaną pierś z kurczaka
Drobiowe filety to bez wątpienia królowie risotto, kaszotto i rozmaitych dań z makaronem. Znakomicie spiszą się również w formie dodatku do zapiekanki. Alternatywą dla rozmaitych panierek jest zapiekanie piersi z kurczaka w cieście francuskim. Danie z drobiowego mięsa można też urozmaicić, faszerując je różnorodnymi dodatkami – serem, świeżymi warzywami, suszonymi pomidorami, pieczarkami, a nawet boczkiem. Pierś z kurczaka w każdym wydaniu będzie smakować rewelacyjnie.
A to Ci kotlet! – pierś z kurczaka w panierce
Przepis na najlepszy kotlet? Dla dzieci – ten drobiowy. Pierś z kurczaka nadaje się idealnie na kotlety - ma odpowiedni kształt, grubość i fakturę. Czas na panierkę! W czym obtaczać kotlet, aby był idealnie chrupki i atrakcyjny dla naszych milusińskich? Prócz klasycznej panierki złożonej z jajka, bułki tartej, mąki i przypraw możemy wykorzystać jeszcze wiele innych produktów. Świetnie sprawdzą się wspomniane wcześniej płatki kukurydziane. Doskonale nadadzą się też płatki owsiane. Warto czasem spróbować mniej popularnych panierek z siemienia lnianego, sezamu lub zmielonych orzechów. Pycha!
Nie tylko na obiad
Pierś z kurczaka poleca się nie tylko na obiad. Jej plusem jest to, że smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojone kawałki mięsa możesz dodać do sałatki albo do szkolnej kanapki Twojego dziecka. Drobiową pierś odnajdziemy też w lżejszej wersji zupy meksykańskiej lub gulaszowej. Co ze śniadaniem? Przyszykuj pyszną i bardzo oryginalną jajecznicę z kurczakiem. Gwarantujemy, że mały smakosz spałaszuje ją ze smakiem.
Drobiowa pierś to bohaterka wielu wspaniałych dań. Jej delikatny smak docenia się w kuchniach całego świata. Uniwersalna, pasuje do wielu potraw obiadowych - i nie tylko! Do tego zdrowa, lekkostrawna i co najważniejsze - przepyszna. Pozycja obowiązkowa w menu naszych przedszkolaków.