Pierś z kurczaka z pomidorami

Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 25 minut.

Pierś z kurczaka z pomidorami
Pierś z kurczaka z pomidoramimateriały prasowe

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka z kosteczką
  • 3 pomidory pomarańczowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 130 g pomidorów suszonych
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka smaż na patelni przez 4 minuty, następnie obróć i podsmaż kolejne 3 minuty. Ułóż obok pomidory pomarańczowe przekrojone na połówki, wszystko posyp czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Pomidory suszone pokrój w kostkę, dodaj na wierzch przygotowanego kurczaka i pomidorów pomarańczowych, dodaj kilka gałązek oregano, dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 12-15 minut. Serwuj na talerzu opcjonal­nie z piure ziemniaczanym.

"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso
"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletsomateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas