Pierś z kurczaka z pomidorami
Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 25 minut.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka z kosteczką
- 3 pomidory pomarańczowe
- 4 ząbki czosnku
- 130 g pomidorów suszonych
- świeże oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka smaż na patelni przez 4 minuty, następnie obróć i podsmaż kolejne 3 minuty. Ułóż obok pomidory pomarańczowe przekrojone na połówki, wszystko posyp czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Pomidory suszone pokrój w kostkę, dodaj na wierzch przygotowanego kurczaka i pomidorów pomarańczowych, dodaj kilka gałązek oregano, dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 12-15 minut. Serwuj na talerzu opcjonalnie z piure ziemniaczanym.
Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.
Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".