Piersi kacze na słodko

Pomysł na wykwintny obiad.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • olej

Reklama

Sos:

  • 150 ml słodkiego czerwonego wina
  • kostek gorzkiej czekolady
  • po 2 łyżki miodu i masła
  • 2 anyże
  • laska cynamonu
  • 1/4 startej skórki pomarańczy
  • 3 łyżki mrożonych wiśni

Przygotowanie:

1. Skórę piersi kaczki natnij w kratkę, nie przecinaj mięsa. Natrzyj przyprawami. Obłóż rozmarynem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Chłodź 2 godziny.

2. Piersi smaż na oleju 8 min na stronie ze skórą i 3 min na drugiej stronie. Wstaw na 4 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

3. Sos: wino, przyprawy i wiśnie podduś. Dodaj miód, masło i czekoladę, mieszając, stop. Dodaj tłuszcz ze smażenia kaczki, przypraw. Kaczkę podaj z sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Piersi | przepis | pierś

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje