Piersi kacze na słodko
Pomysł na wykwintny obiad.
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- czosnek granulowany
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- olej
Sos:
- 150 ml słodkiego czerwonego wina
- kostek gorzkiej czekolady
- po 2 łyżki miodu i masła
- 2 anyże
- laska cynamonu
- 1/4 startej skórki pomarańczy
- 3 łyżki mrożonych wiśni
Przygotowanie:
1. Skórę piersi kaczki natnij w kratkę, nie przecinaj mięsa. Natrzyj przyprawami. Obłóż rozmarynem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Chłodź 2 godziny.
2. Piersi smaż na oleju 8 min na stronie ze skórą i 3 min na drugiej stronie. Wstaw na 4 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
3. Sos: wino, przyprawy i wiśnie podduś. Dodaj miód, masło i czekoladę, mieszając, stop. Dodaj tłuszcz ze smażenia kaczki, przypraw. Kaczkę podaj z sosem.