Piersi kaczki z kaszą jaglaną i granatem
Soczyste mięso z owocową nutą

Składniki
- 4 piersi kaczki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 jabłka
- szklanka kaszy jaglanej
- szczypta brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- garść pestek granatu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kaczkę umyj, osusz, natnij skórę w kratkę, natrzyj solą i pieprzem. Przełóż na zimną patelnię, najlepiej o grubym dnie. Smaż około 15 minut, by wytopić tłuszcz. Przewróć na drugą stronę i smaż kilka minut. Dodaj masło. 2. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone jabłka. 3. Kaszę opłucz w gorącej wodzie. Gotuj 15 minut w 2,5 szklankach osolonej wody. Wsyp cukier, cynamon i imbir. Wymieszaj. Podawaj piersi z kaszą, posyp pestkami granatu.