Reklama

Reklama

Piersi kaczki z kaszą jaglaną i granatem

Soczyste mięso z owocową nutą

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 jabłka
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • garść pestek granatu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kaczkę umyj, osusz, natnij skórę w kratkę, natrzyj solą i pieprzem. Przełóż na zimną patelnię, najlepiej o grubym dnie. Smaż około 15 minut, by wytopić tłuszcz. Przewróć na drugą stronę i smaż kilka minut. Dodaj masło. 

2. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone jabłka. 

3. Kaszę opłucz w gorącej wodzie. Gotuj 15 minut w 2,5 szklankach osolonej wody. Wsyp cukier, cynamon i imbir. Wymieszaj. Podawaj piersi z kaszą, posyp pestkami granatu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje