Piersi kaczki z ziemniakami
Idealne danie na niedzielny obiad

Składniki
- 4 duże piersi kaczki
- majeranek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- szklanka wody
- 6 dużych ziemniaków
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Piersi umyj i oczyść, pozostawiając skórę. Natrzyj majerankiem. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i obłóż nimi mięso. Całość przełóż do naczynia i pozostaw w lodówce na noc. Mięso oczyść z przypraw i obsmaż na rozgrzanym maśle. Zalej szklanką wody, dodaj zdjęte przyprawy. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem około 2 godziny. 2. Często przekładaj mięso i podlewaj wodą. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Wymieszaj z solą i czosnkiem granulowanym, wyłóż na papierze. Piecz do miękkości w temp. 200 st. C. Przełóż do gotowego mięsa tuż przed podaniem.