Piersi kaczki z ziemniakami

Idealne danie na niedzielny obiad

Czas przyrządzenia: 2,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże piersi kaczki
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka wody
  • 6 dużych ziemniaków
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Piersi umyj i oczyść, pozostawiając skórę. Natrzyj majerankiem. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i obłóż nimi mięso. Całość przełóż do naczynia i pozostaw w lodówce na noc. Mięso oczyść z przypraw i obsmaż na rozgrzanym maśle. Zalej szklanką wody, dodaj zdjęte przyprawy. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem około 2 godziny. 

2. Często przekładaj mięso i podlewaj wodą. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Wymieszaj z solą i czosnkiem granulowanym, wyłóż na papierze. Piecz do miękkości w temp. 200 st. C. Przełóż do gotowego mięsa tuż przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje