Piersi kaczki z ziemniakami

Idealne danie na niedzielny obiad

Filet z kaczki
Filet z kaczki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Piersi umyj i oczyść, pozostawiając skórę. Natrzyj majerankiem. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i obłóż nimi mięso. Całość przełóż do naczynia i pozostaw w lodówce na noc. Mięso oczyść z przypraw i obsmaż na rozgrzanym maśle. Zalej szklanką wody, dodaj zdjęte przyprawy. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem około 2 godziny. 

2. Często przekładaj mięso i podlewaj wodą. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Wymieszaj z solą i czosnkiem granulowanym, wyłóż na papierze. Piecz do miękkości w temp. 200 st. C. Przełóż do gotowego mięsa tuż przed podaniem.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas