Pierwsze znikają z wielkanocnego stołu. Zrób pyszne jajka faszerowane

jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Skorzystaj z naszych pomysłów
jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Skorzystaj z naszych pomysłów123RF/PICSEL

Jaja faszerowane tuńczykiem

  • 5-6 dużych jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być zarówno w oleju, jak i w sosie własnym),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie — sproszkowana papryka ostra.
Faszerowane jaja to uniwersalna przekąska na przyjęcia
Faszerowane jaja to uniwersalna przekąska na przyjęcia123RF/PICSEL

Przepis na jajka faszerowane po tatarsku

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 80 gramów marynowanych pieczarek,
  • 1 ogórka kiszonego (możesz zastąpić go konserwowym),
  • 1 szalotki,
  • soli i pieprzu do smaku.

Zobacz również:

    Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło w skorupkach?

    • 6 jajek ugotowanych na twardo,
    • 300 gramów pieczarek,
    • 1 cebula,
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki oleju do smażenia,
    • sól i pieprz do smaku,
    • natka pietruszki, rzeżucha, koperek — do dekoracji.
    1. Po ugotowaniu i przestudzeniu jajek przekrój je ostrożnie na pół — razem ze skorupką. Wykorzystaj do tego ostry nóż i postaraj się zrobić to jednym sprawnym ruchem. Następnie wydrąż żółtka i białka, pozostawiając wyłącznie skorupki.
    2. Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo postępuj z cebulą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie do niej pieczarek i szczypty soli. Smaż całość do momentu odparowania wody z grzybów.
    3. Ciepłe pieczarki wymieszaj z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem. Przypraw pieprzem.
    4. Farsz przełóż do skorupek, wierzch posyp bułką tartą.
    5. Na czystej patelni rozgrzej łyżkę oleju oraz masło. Ułóż jajka farszem do dołu i podsmażaj przez kilka minut. Wierzch powinien apetycznie się zarumienić. Udekoruj ulubioną zieleniną.
    Jajka faszerowane groszkiemInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?