Pigwa pospolita. Wzmacnia odporność i usuwa toksyny

Jesień to czas, kiedy w polskich sadach dojrzewają przepyszne owoce. Najczęściej zbiera się wtedy jabłka i gruszki, które smakują wyśmienicie na surowo, ale mogą również posłużyć do stworzenia smacznych przetworów. Nieco mniej znanym owocem, który również dojrzewa jesienią, jest pigwa. Choć nie wszystkim odpowiada jej smak, zawarte w niej substancje czynne są bardzo korzystne dla sprawniejszego działania organizmu. Mogą być najbardziej przydatne w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy podatni na infekcje. Pigwa stymuluje odporność i łagodzi objawy przeziębienia czy grypy. Poza tym ułatwia usunięcie toksyn, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Oczywiście istnieje więcej zalet włączenia pigwy do codziennej diety. Dowiedz się, jak wpływa na organizm.

Pigwy
Pigwy ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o pigwie pospolitej?

Dojrzewająca pigwa
©123RF/PICSEL

Pigwa pospolita, podobnie jak jabłoń i grusza, jest rośliną z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, gdzie często osiąga wysokość przekraczającą nawet osiem metrów. W naszym klimacie pigwa pospolita ma dobre warunki do wzrostu, jednak jest ona zdecydowanie niższa (rzadko mierzy trzy metry). Jesienią, na przełomie września i października, dojrzewają tzw. owoce jabłkowate. Mają żółty kolor, są twarde, a ich skórka pokryta jest delikatnymi włoskami, zwanymi kutnerem. Owoce pigwy są niemal niejadalne na surowo, ponieważ są bardzo kwaśne. Dzięki tej właściwości przylgnęła do nich nazwa: „polska cytryna”. Pigwa traci swój nieprzyjemny smak podczas obróbki: można z niej przygotować różnego rodzaju desery, nalewki i syropy.

Co można znaleźć w pigwie?

Pigwa pospolita znana jest z tego, że zawiera dużą ilość witaminy C, która jest szczególnie przydatna w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. W owocach znaleźć można beta-karoten (prowitaminę A) oraz szereg minerałów, wśród których najważniejsze to potas, magnez, wapń oraz sód. Beta-karoten odgrywa kluczową rolę w organizmie: przede wszystkim odpowiada za prawidłową kondycję skóry oraz wzroku, a także przyczynia się (wraz z witaminą C) do stymulowania odporności czy usuwania nadmiaru toksyn z organizmu. Zawarte w pigwie minerały poprawiają pracę serca, mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi, a także zmniejszyć poziom cholesterolu w krwiobiegu.

Nie tylko owoce

Odmiana owoców
©123RF/PICSEL

Nie tylko owoce dostarczają niezbędnych dla organizmu substancji odżywczych, gdyż zawarte w nich pestki mają prozdrowotne właściwości. Przygotowany z nich napar może pomóc pozbyć się przykrych dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność, biegunka czy zaparcia. Pigwą i naparem z jej pestek powinny się również zainteresować osoby cierpiące z powodu zgagi czy refluksu, ponieważ zapobiegają wydzielaniu nadmiernej ilości kwasów żołądkowych. Warto wspomnieć, że owoce są również polecane w przypadku występowania stanów zapalnych układu pokarmowego, nieżytu jelitowego, a także braku apetytu.

Źródło pełnowartościowego błonnika

Pigwa jest źródłem pektyn, które zaliczane są do błonnika pokarmowego. Ich działanie jest szczególnie korzystne dla prawidłowego działania układu trawiennego. Nie tylko pobudzają perystaltykę jelit, ale normują ich pracę i przyspieszają metabolizm. Poza tym zapewniają uczucie sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Przetwory z pigwy są polecane w dietach redukcyjnych, ponieważ mogą znacznie ułatwić procesy odchudzania organizmu. W 100 g pigwy znajduje się około 70 kcal. Przygotowując desery z pigwy, warto ograniczyć stosowanie cukru, który lepiej zastąpić miodem. W efekcie uzyska się naturalny suplement diety.

Przepis na sok z pigwy

Krojenie pigw
©123RF/PICSEL

Sok z pigwy może być naturalnym remedium na łagodzenie uporczywych objawów przeziębienia i grypy. Jego przygotowanie jest łatwe. Wystarczy dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki kilogram owoców oraz usunąć z wnętrza gniazda nasienne. Następnie pokroić je na drobne plasterki, włożyć do garnka, dodać 100g cukru oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, a później dolać około litra wody i gotować pod przykryciem około godziny. Otrzymaną mieszankę trzeba przecedzić, a pozostałe owoce dokładnie odcisnąć. Ostudzony sok można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Gotową miksturę wystarczy przelać do słoików.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas