Reklama

Reklama

Pijane śliwki... na deser

Śliwki zalej alkoholem i odstaw na jedną dobę do naciągnięcia alkoholu - to pierwszy krok do zrobienia deseru z procentami, według przepisu blogerki kulinarnej Mariety Mareckiej. Później suszone owoce wejdą w mariaż z gorzką czekoladą.

Do przygotowania pijanych śliwek kalifornijskich z gorzką czekoladę potrzebować będziemy: 

Składniki

  • 20 śliwek kalifornijskich (ok. 200 - 250 g)
  • 60 ml whisky
  • rumu lub innego alkoholu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • skórkę otartą z limonki i pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki wody

Reklama

"W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez trzy minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia. Skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich czekoladek. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji" - mówi PAP Life Marieta Marecka, która prowadzi blog "W kuchni bez dubli".
"W tak przygotowanej masie czekoladowej, maczaj namoczone wcześniej śliwki kalifornijskie (pomocny może być patyczek szaszłykowy) i odkładaj je do stężenia na papier do pieczenia. Śliwki pokryte czekoladą dekoruj przygotowanymi wcześniej paskami skórki z pomarańczy i limonki" - radzi znawczyni kulinariów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje