Pikantna, krucha tarta
Prosty przepis dla wielbicieli tart na słono

Składniki
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1–2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- Na nadzienie:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 20 dag selera
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- po 1 puszce groszku i kukurydzy
- 1/2 chili
- sól, pieprz
- tymianek
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta zagnieć, schładzaj 30 min. Rozwałkuj, na brzegach wytnij wzorek. Formę wyłóż pergaminem wylep plackiem. Piecz ok. 25 min w 180 st. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, podsmaż na nim rozdrobnione warzywa i mięso.2. Dodaj pomidory, osączoną kukurydzę i groszek. Przypraw i wymieszaj z posiekaną chili. Duś 20 minut.3. Nadzienie rozsmaruj na spodzie. Zapiekaj 10 min w temp. 180 st.