Pikantna tarta na żytnim spodzie
Zdrowsza niż tradycyjna tarta, a tak samo pyszna
Sposób przygotowania
1. Obie mąki przesiej na stolnicę. Dolej wodę. Dodaj sól, jajka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodów kina ok. 30 minut. Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki, trochę odłóż do dekoracji. Dymki i chili oczyść, posiekaj.Suszone pomidory potnij w paseczki, a oliwki w cienkie plasterki.
2. Przygotowane składniki wymieszaj.Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem.Rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi(ok. 6-8 cm). Zawiń je do środka, formując falbankę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem. Polej wierzch tarty. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Udekoruj odłożoną cebulą i bazylią.