Reklama

Reklama

Pikantna tarta na żytnim spodzie

Zdrowsza niż tradycyjna tarta, a tak samo pyszna

Czas przyrządzenia: 50 minut + pieczenie ok. 35 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • SPÓD:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • NADZIENIE:
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 dymki
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 chili
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 100 ml śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • suszone
  • oregano i bazylia
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Obie mąki przesiej na stolnicę. Dolej wodę. Dodaj sól, jajka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodów kina ok. 30 minut. Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki, trochę odłóż do dekoracji. Dymki i chili oczyść, posiekaj.Suszone pomidory potnij w paseczki, a oliwki w cienkie plasterki. 

2. Przygotowane składniki wymieszaj.Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem.Rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi(ok. 6-8 cm). Zawiń je do środka, formując falbankę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem. Polej wierzch tarty. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Udekoruj odłożoną cebulą i bazylią.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje