Pikantna tarta na żytnim spodzie
Zdrowsza niż tradycyjna tarta, a tak samo pyszna

Składniki
- SPÓD:
- 25 dag mąki żytniej razowej
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
- NADZIENIE:
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 dymki
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów
- 1 chili
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 100 ml śmietany
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- suszone
- oregano i bazylia
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Obie mąki przesiej na stolnicę. Dolej wodę. Dodaj sól, jajka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodów kina ok. 30 minut. Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki, trochę odłóż do dekoracji. Dymki i chili oczyść, posiekaj.Suszone pomidory potnij w paseczki, a oliwki w cienkie plasterki. 2. Przygotowane składniki wymieszaj.Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem.Rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi(ok. 6-8 cm). Zawiń je do środka, formując falbankę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem. Polej wierzch tarty. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Udekoruj odłożoną cebulą i bazylią.