Reklama

Reklama

Pikantna zupa gulaszowa

Ta zupa rozgrzeje największego zmarzlucha. Wiosna jeszcze do nas nie zawitała, dlatego warto czasem zjeść coś, co wpłynie korzystnie na nasz metabolizm. Pikantna zupa gulaszowa właśnie to zadanie spełnia, a do tego świetnie zaspokoi głód.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karczku wołowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Mieso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż mięso, aż się zarumieni, czyli ok. 5 minut. Mięso razem z sosem, który wytworzył się podczas smażenia przełóż do garnka. 

Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę także umyj. 

Pokrój warzywa w większą kostkę. Podsmaż warzywa na oleju, tak by nieco zmiękły i dodaj do garnka z mięsem razem z obranym czosnkiem.

Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy, całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 90 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Zupę podawaj z kromką ulubionego chleba. 

***

Zobacz również: 


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: zupa gulaszowa | wołowina | wieprzowina | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje