Pikantna zupa gulaszowa

Aktualizacja

Pikantna zupa gulaszowa rozgrzeje największego zmarzlucha. Zawsze warto czasem zjeść coś, co wpłynie korzystnie na nasz metabolizm. Pikantna zupa gulaszowa właśnie to zadanie spełnia, a do tego świetnie zaspokoi głód.

Pikantna zupa gulaszowa zaspokoi każdy głód
Pikantna zupa gulaszowa zaspokoi każdy głód 123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karczku wołowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Pikantna zupa gulaszowa - przygotowanie

Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż mięso, aż się zarumieni, czyli ok. 5 minut. Mięso razem z sosem, który wytworzył się podczas smażenia przełóż do garnka. 

Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę także umyj. 

Pokrój warzywa w większą kostkę. Podsmaż warzywa na oleju, tak by nieco zmiękły i dodaj do garnka z mięsem razem z obranym czosnkiem.

Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy, całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 90 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Zupę podawaj z kromką ulubionego chleba. 

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Naleśnikowy twist z jarzynąPolsat