Pikantna zupa gulaszowa
Pikantna zupa gulaszowa rozgrzeje największego zmarzlucha. Zawsze warto czasem zjeść coś, co wpłynie korzystnie na nasz metabolizm. Pikantna zupa gulaszowa właśnie to zadanie spełnia, a do tego świetnie zaspokoi głód.

Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g karczku wołowego
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża czerwona papryka
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Pikantna zupa gulaszowa - przygotowanie
Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż mięso, aż się zarumieni, czyli ok. 5 minut. Mięso razem z sosem, który wytworzył się podczas smażenia przełóż do garnka.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę także umyj.
Pokrój warzywa w większą kostkę. Podsmaż warzywa na oleju, tak by nieco zmiękły i dodaj do garnka z mięsem razem z obranym czosnkiem.
Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy, całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 90 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Zupę podawaj z kromką ulubionego chleba.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: